SÄÄNNÖT
Yleiset säännöt
Ethän tule leirille jos olet kipeä!
Leirin peli tapahtuu vain ja ainoastaan sovitulla leiripaikalla. Alueelta ei poistuta ilman erityistä lupaa ja lähdöstä pitää ilmoittaa nuoriso-ohjaaja Antti Sivoselle. Leiriltä lähdetään huoltajan kanssa. Uimaan ei mennä ilman lupaa.
Vetäjien sana on laki. Ongelmatilanteissa, oli kyse säännöistä tai muuten, tulee kääntyä vetäjien puoleen, jotka ratkaisevat tilanteen oikeudenmukaisesti.
Puhelimet pidetään lähtökohtaisesti äänettömällä tai pois päältä leirin seikkailun ajan, jotta leiriläiset voivat keskittyä rauhassa seikkailuun. Leirin seikkailun aikana vanhemmat tavoittavat leiriläiset soittamalla leirin järjestäjille. Leirin aikana yhteyshenkilönä toimii nuoriso-ohjaaja Antti Sivonen (Puh. 044-4598 750). Seikkailun ollessa tauolla puhelimia saa tietysti käyttää!
Jos leirillä otetaan kuvia muistoksi niitä ei saa julkaista missään. Ketään ei saa kuvata ilman lupaa!
Muistetaan käytöstavat. Kiroilu, muiden kiusaaminen ja muu häiriökäyttäytyminen on kiellettyä!
Toisten tavaroita ei tietystikään mennä tonkimaan ilman lupaa, eikä toisten mökkiin tai telttoihin mennä. Jos jotain omaisuutta pääsee hukkumaan, tästä ilmoitetaan välittömästi leirin vetäjille eikä ryhdytä syyttelemään muita.
Teltat ovat yöllä rauhoitettua aluetta, ja niiden sisällä tai lähimaastossa ei siis pidetä mekkalointia. Nukkujien annetaan oikeasti nukkua. Kannattaa myös itse levätä ja nukkua, jotta jaksaa seikkailla!
Metsässä saa huutaa ja meluta, mutta ”APUA!” ei saa turhaan huutaa. Avun huutaminen merkitsee, että kyseessä on oikea ja pelin ulkopuolinen vaara. Jos taistelu käy tukalaksi, huutakaa vaikka ”SOTURIT!” tai "KAVERIT!" muuta vastaavaa…
Todellisen vaaratilanteen huomatessaan jokainen on velvoitettu huutamaan ”PELI SEIS!”. Tätä käytetään jos pelissä ilmaantuu jokin todellinen vaaratilanne, joku esimerkiksi kaatuu ja loukkaa itsensä. ”PELI SEIS!” huuto pysäyttää kaiken pelitoiminnan (myös taistelut). Huudon kuullessasi sinun tulee pysähtyä aloillesi ja huutaa "PELI SEIS!" että viesti kulkee kaikille. Kun uhkaavasta tilanteesta on selvitty, peli jatkuu vetäjän huudolla ”Peli jatkuu!”.
Peliä ei tule katkaista turhaan ja pienemmissä murheissa peliä ei tarvitse katkaista.
Tarvittaessa pelistä voi olla tilapäisesti ulkopuolella ("off-game") pitämällä nyrkkiä pään päällä. Pelin ulkopuolella "off-gamessa" oleva ei voi vaikuttaa pelin sisäisiin tapahtumiin, eivätkä pelissä mukana olevat pelaajat saa reagoida pelin ulkopuolisiin mitenkään. Turhaan pelistä ei saa olla poissa.
Säännöt ovat olemassa, jotta kaikki sujuisi mahdollisimman mukavasti ja oikeudenmukaisesti. Opettele ne hyvin ja noudata niitä. Säännöt kerrataan myös yhdessä leirin alussa!
Lue säännöt vaikka oma hahmosi ei kaikkea niissä mainittua osaisikaan tehdä. Muista että virheitä sattuu ja se on okei, mutta sääntöjen tarkoituksellinen rikkominen sen sijaan ei ole oikein!
Taistelusäännöt
Taistelut käydään vain ja ainoastaan pehmeillä ja turvallisilla boffereilla (pehmoaseilla). Bofferit tulevat järjestäjien taholta, mutta omien boffer-aseiden tuominen on sallittua. Näille ulkopuolelta tuleville aseille kuitenkin tehdään TIUKKA turvatarkastus.
Kaikilla muilla kuin boffereilla taisteleminen on siis ehdottomasti kiellettyä. Nyrkein lyöminen, painiminen, potkiminen, kynsiminen, töniminen, esim. kävyillä heitteleminen ja risuilla huitominen ovat siis kiellettyä toimintaa. Tällaisen käytöksen esiintyessä tulee huutaa ”PELI SEIS!”.
Rikkinäisillä boffereilla taisteleminen on kiellettyä. Rikkinäiset aseet ja varusteet voi pelin aikana viedä kylän sepän luokse korjattavaksi.
Boffereilla ei saa mäiskiä kovia ja teräviä esineitä tai pintoja. Tällainen toiminta rikkoo bofferin.
Toisen aseesta ei saa ottaa kiinni. Aseiden takertuessa toisiinsa ne irrotetaan ensin ja jatketaan vasta sitten taistelua.
Boffereiden, jotka eivät ole tarkoitettu ja hyväksytty(!) heittoaseiksi, heittäminen on kiellettyä.
Boffereilla on tarkoitus taistella taidolla, eikä suinkaan voimalla. Jokainen osaa varmasti itse kuvitella missä menee raja taistelemisen ja mielivaltaisen mäiskimisen välillä. Liian kovaa lyöminen on siis ehdottomasti kiellettyä!!
Vetäjillä on oikeus takavarikoida pelaajan ase pelin ajaksi nähdessään siihen syyn.
Pelaajat pitävät itse huolta omasta kestostaan ja toimivat osumien seurausten mukaan. Opetelkaa siis säännöt niin hyvin, että taistelun tiimellyksessäkin tiedätte heti miten toimia.
Kaikki kykenevät sitomaan taistelussa saatuja (kuvitteellisia) haavoja. Tähän tarvitaan siteitä, jotka solmitaan haavoittuneeseen osumapaikkaan. Niin kauan kuin side pysyy kiinni, ei vammasta tarvitse välittää. Jos side tipahtaa pois, "haava" aukeaa ja se vaikuttaa jälleen. Jos jo kerran sidottu osumapaikka saa uuden osuman täytyy siihen sitoa toinenkin side, että uusi haava tulee hoidetuksi.
Pelaajan hahmon kuollessa ruumis tulee kantaa (pelaaja kävelee kahden muun kanssa, ei siis oikeata kantamista) parantajalle tai tietäjille. He tuntevat henkiin herättämisen niksit, mutta vaativat joskus palkakseen jotain herätettävän hahmon varusteista. Henkiin herätetyn tulee yrittää hankkia jostain uusia varusteita. Kuolema ei siis ole maailman ja pelin loppu, mutta sitä kannattaa välttää.
Bofferiaseiden säännöt
Pelissä on erikokoisia ja tyyppisiä aseita.
Voit käyttää ainoastaan niitä aseita, jotka on erikseen mainittu sinun hahmokuvauksessa.
Esim. Jos hahmotiedoissa lukee että hahmosi osaa käyttää vain pieniä aseita, et saa käyttää keskikokoisia tai isoja aseita.
Esim. Jos hahmotiedoissasi ei erikseen lue että osaat käyttää heitto- tai jousiaseita, et saa heittää heittoaseita tai ampua jousella.
Alla on lueteltu kuinka tunnistat erikokoiset aseet toisistaan, jotta tiedät mitä voit käyttää pelissä.
Pieni ase (merkitty keltaisella teipillä)
Keskikokoinen ase (merkitty keltavihreällä tai vihreällä teipillä)
Suuri ase (merkitty punaisella teipillä)
Osumien seuraukset
Pää, rinta, vatsa ja selkä: Hahmo kuolee osumasta. Vain parantaja tai tietäjä voi herättää kuolleet.
Kuollut hahmo makaa hiljaa liikkumatta. Pelaaja voi kysyttäessä kertoa olevansa kuollut, mutta ei voi vastata muihin kysymyksiin. Jos vaikuttaa siltä että muut meinaavat unohtaa sinut jälkeen, on sinulla lupa huutaa olevasi kuollut ja että sinua pitää tulla kantamaan parantajalle tai tietäjälle!
Jalka: Kyseinen jalka on poissa pelistä. Hahmo voi kinkata yhdellä jalalla ja toimia muutenkin normaalisti, muttei voi astua jalalla ennen kuin se on parannettu. Uusi osuma samaan jalkaan ei vaikuta. Jos toinenkin jalka menee, hahmo menee polvilleen ja voi liikkua ryömien. Jalan voi parantaa käyttämällä siteen.
Käsi: Kyseinen käsi poissa pelistä. Kaikki kädessä olleet tavarat on pudotettava tai siepattava nopeasti toiseen käteen. Uusi osuma samaan käteen ei vaikuta. Jos toinenkin käsi menee, hahmo on melko avuton, mutta voi juosta karkuun jos jalat toimivat. Kättä ei voi käyttää mihinkään ennen kuin se on parannettu. Käden voi parantaa käyttämällä siteen.
Haavoittunut hahmo, esim. kätensä menettänyt, saa kertoa muille vahingoistaan ja pyytää heitä parantamaan haavoittuneet osumapaikat siteillä. Jos kädet toimivat voi haavoittunut hahmo myös parantaa menetetyt osumapaikat käyttämällä itse siteen.
(Kuvitteellisten) Haavojen sitominen
Jokainen hahmo osaa sitoa pelissä esim. taistelutilanteessa syntyneitä (kuvitteellisia) haavoja. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että hahmo sitoo siteellä haavoittuneen osumapaikan ja tämän jälkeen osumapaikka on kunnossa niin kauan kuin siinä on side. Jos side irtoaa, niin haava aukeaa ja se on sidottava uudestaan. Jos samaan osumapaikkaan on osuu uudestaan, on siihen laitettava toinen side edellisen lisäksi. Kuka tahansa voi sitoa kenen tahansa haavan (jos on kädet tallella).
Panssarit
Ainoastaan sellaiset hahmot voivat käyttää panssareita kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Panssarit suojaavat jokaisessa taistelussa ensimmäiseltä iskulta, mutta toinen isku vaikuttaa normaalisti. Panssareita voivat olla esim. kypärä, haarniska tai käsisuoja.
Hiiviskely ja piileskely
Ainoastaan sellaiset hahmot voivat hiiviskellä ja piileskellä kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Hiiviskely ja piileskely tapahtuu laittamalla kädet ristiin rintakehän päälle oltaessa kyyryssä ja jonkinlaisen näkösuojan suojissa (esim. pusikossa). Muiden nähdessä hiiviskelevän hahmon joutuvat he jättämään tämän täysin huomiotta kuin häntä ei olisikaan ja toimia kuin eivät näkisi häntä. Ainoastaan hahmot jotka osaavat itse hiiviskellä ja piileskellä voivat nähdä heidät.
Myrkyt
Ainoastaan sellaiset hahmot voivat käyttää myrkkyjä kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu, mutta he voivat myrkyttää toveriensa aseita heidän puolestaan. Myrkkyjä voi ostaa kylästä. Myrkky käytetään kaatamalla koko pullon sisältö aseen päälle. Seuraava aseella osunut isku antaa myrkyn vaikutuksen. Myrkytetyllä aseella osuessa tulee huutaa "MYRKKY!" ja myrkyn vaikutus esimerkiksi "UNI!". Myrkky vaikuttaa vain kerran ja ei tehoa enää toisella iskulla. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää myrkkyjen suhteen. Jos sinua lyödään myrkytetyllä aseella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Myrkytetyn aseen käyttäjä selittää tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia.
Peliraha
Pelissä voi käydä kauppaa hopearahoilla (pelin sisäistä rahaa, ei siis oikeaa rahaa). Hopearahoja ja muita aarteita esim. jalokiviä voi löytyä aarrekätköistä tai niitä saadaan voitetuilta vihollisilta. Rahalla voi ostaa kaikenlaista hyödyllistä esim. siteitä, aseita tai loitsuja.
Loitsusäännöt
Pelissä velhot, noidat ja tietäjät, sekä mahdollisesti jotkin vihollisista, osaavat loitsia. Ainoastaan sellaiset hahmot voivat loitsia kenelle se on hahmokuvauksessa kerrottu. Valeloitsiminen on kielletty, eli et saa näytellä muka loitsivasi ellei hahmosi osaa oikeasti loitsia. Joillain hahmoilla saattaa olla myös muita omia loitsuja kuin alla luetellut, joten eläydy niin hyvin kuin osaat jos tulet loitsituksi. Jokaisen pelaajan eläytyminen ja sääntöjen mukaisesti pelaaminen on tärkeää loitsujen suhteen. Jos sinua osoitetaan sormella ja huudetaan vaikka "Kivettyminen", on sinun jähmetyttävä siihen paikkaan kuin olisit kivettynyt. Loitsun tekijä kertoo tarvittaessa kuinka sinun pitää toimia.
Salama :
Polttaa vihollisen osumakohdan toimintakyvyttömäksi. Käytännössä salama on pieni hernepussi, joka on varustettu värikkäällä "pyrstönauhalla". Loitsija heittää kohdetta salamalla ja huutaa: "Salama!" Salaman kohteen osumapaikka kärähtää toimintakyvyttömäksi samalla tavoin kuin minkä tahansa aseen isku. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa salamalta.
Salamaa ei voi käyttää uudestaan. Kerran käytetty loitsu on palautettava tietäjälle.
Tulipallo :
Käräyttää koko vihollisen hengiltä. Käytännössä tulipallo on hernepussi, jolla loitsija heittää kohdetta ja huutaa: "Tulipallo!" Jos heitto osuu, niin kohde kuolee. Jos heitto osuu aseeseen tai kilpeen, niin asetta pitelevä käsi kärähtää. Haarniskakaan ei suojaa tulipallolta.
Tulipalloa ei voi käyttää uudestaan. Kerran käytetty loitsu on palautettava tietäjälle.
Uni :
Nukuttaa 10 minuutiksi kaikki, joihin osuu. Käytännössä loitsija heittää riisinjyviä kohteiden päälle ja huutaa: "Uni!" Kaikki, joihin jyviä osuu, nukahtavat ja menevät maahan kuorsaamaan. Nukahtaneen voi ravistella hereille.
Unta ei voi käyttää uudestaan. Kerran käytetty loitsu on palautettava tietäjälle.
Parannus :
Parantaa yhden osumapaikan kuntoon. Ei voi herättää kuollutta henkiin. Parannuksen tehtyä täytyy odottaa tunnin verran ennen kuin parannusloitsun voi tehdä uudestaan.
Kaikkiin mahdollisiin ja joihinkin mahdottomiin kysymyksiin saa vastauksen ennen peliä soittamalla: Atte Kotilainen: 040 5469 753 tai sähköpostilla: atte.kotilainen@saarijarvi.fi
Saarijärven Kaupungin nuorisotoimi
Antti Sivonen, nuoriso-ohjaaja
Puh. 044-4598 750
E-mail: antti.sivonen@saarijarvi.fi
|